در این مقاله قصد داریم تا اطلاعاتی مهم را دربارهی فیزیوتراپی کرونا تحت بررسی قرار دهیم؛ اما برای بررسی اطلاعات مرتبط با فیزیوتراپی بیمار کرونایی، واجب است که در ابتدا یادآور اطلاعاتی دربارهی این ویروس مهلک شویم. در این روزها ممکن است نام این ویروس را چندین بار بشنوید. بیماری کرونا ماههای زیادی است که مردم جهان را درگیر کرده و زندگی مردم در سراسر جهان را تحت تاثیر قرار داده است. بیماری کرونا یک بیماری نوظهور است که بعد از گذشت مدت زیادی از شیوع این بیماری در سطح جهان، هنوز هم اطلاعات علمی و پزشکی دقیق دربارهی آن و روش درمان آن کم و محدود است. یکی از اصلیترین مشکلاتی که با ابتلا به این بیماری برای فرد بیمار رخ میدهد، مشکلات ریوی و تنفسی است. با توجه به بروز این مشکلات تنفسی و علاوه بر آن با در نظر گرفتن نتایج حاصل از تحقیقات علمی و پزشکی انجام شده دربارهی این بیماری در سال ۲۰۲۰، فیزیوتراپی تنفسی بیماران کرونایی تاثیر بسیاری در رویهی درمان این بیماری میگذارد.
فیزیوتراپی کرونا چیست؟
مطالعات علمی انجام شده دربارهی بیماری کرونا، خبر از این میدهد که فیزیوتراپی بیماران مبتلا به کرونا در مراحلی مختلف و با به کار بردن تکنیکهایی در جهت افزایش قوای بدنی و توانبخشی افراد بیمار انجام میشود و از مراحلی نظیر فیزیوتراپی تنفسی، مدالیتیهای فیزیوتراپی و انجام تمریناتی برای درمان کامل بعد از رد شدن از مراحل سخت بیماری در جهت قوت گرفتن دوبارهی بدن و رفع ضعف بدن تشکیل شده است.
در واقع فیزیوتراپی کرونا، از جمله بخشهای اصلی درمان بیماری کرونا به شمار میرود و مکملی برای درمان دارویی این بیماری است و تاثیر به سزایی در رفع مشکلات تنفسی و ریوی دارد و علاوه بر آن باعث میشود که بیماران مبتلا به کرونا در طول ابتلا به این بیماری دچار ضعف نشوند. پس میتوان گفت انجام این روش درمانی، برای هر یک از بیماران مبتلا به کرونا ضروری است.
در واقع بروز مشکلات متعددی همچون مشکلات تنفسی و ریوی، ضعیف شدن عضلات بدن و همچنین رخداد مشکلات عصبی برای بیماران که به رخداد مشکلات و بیماریهای فیزیکی شده و باعث میشود افراد قدرت بدنی کافی برای انجام بعضی از فعالیتها را نداشته باشند،
بکارگیری ترفندهایی که باعث رفع ضعیف بدنی شده و قدرت بدن را به آن بازمیگرداند بسیار واجب خواهد بود. به همین دلیل از طریق فیزیوتراپی تنفسی بیماران مبتلا به کرونا، میتوان مشکلاتی که با حاد شدن این بیماری برای افراد رخ میدهد را کنترل کرد.
کدام بیماران کرونایی لازم است که فیزیوتراپی انجام دهند؟
سوال مهم این است که کدام دسته از بیماران کرونایی باید با استفاده از روش فیزیوتراپی کرونا تحت درمان قرار بگیرند؟ در پاسخ باید گفت که اعمال این روش درمانی بر روی بیمارانی که بیماریهای زمینهای دارند، از اهمیت بالایی برخوردار است. بیماری کرونا باعث تضعیف قوای بدن شده و باعث ایجاد اختلالاتی در انجام فعالیتهای روزمرهی افراد بیمار خواهد شد. لذا بیماران با بکارگیری روش تمرین درمانی در منزل خود، میتوانند نیروی لازم را به بدن خود بازگردانند.
لازم است اشاره شود که فیزیوتراپی در ایام کرونا بر روی بیمارانی با سنین مختلف انجام میشود و بکارگیری این شیوهی درمانی، هیچ ارتباطی با سن افراد ندارد. با این وجود با توجه به علائم بدنی که در زمان ابتلا به بیماری کرونا ظاهر میشوند، کودکان مبتلا به این بیماری نیازی به فیزیوتراپی نخواهند داشت؛ مگر در مواردی که کودک بیماری زمینهای داشته باشد و یا دچار مشکلات تنفسی شده و به انجام فیزیوتراپی نیاز داشته باشد.
اهمیت انجام فیزیوتراپی بعد از بهبودی کرونا
با توجه به شرایط بدن فرد بیمار و مرحلهای که در آن قرار دارد، باید از یک برنامهی جامع فیزیوتراپی قلبی ریوی برای احیای قوای تنفسی فرد بیمار و همچنین برنامهای در جهت توانبخشی عضلانی و اسکلتی برای افزایش قدرت بدن و عضلات و نیروی جسمانی بیماران استفاده شود. به عبارتی فیزیوتراپی بیماران کرونایی علاوه بر بهبود رویهی تنفسی آنها، باعث افزایش قدرت بدنی آنها شده و نیروی از دست رفته را به عضلات آنها باز میگرداند.
بطور کلی این بیماری شایع از مراحل مختلفی چون ارزیابی و سنجش بدن بیماران، تشخیص بیماری، آگاه کردن بیمار، پیشگیری از ابتلا و یا تشدید بیماری، برنامهریزی مناسب برای درمان، مداخله در رویهی درمان و در آخر معاینهی دوبارهی افراد برای آگاهی از بهبودی او تشکیل شده است. فیزیوتراپی کرونا بر اساس چارچوب بین الملل بوده و هدف اصلی بکارگیری این شیوهی درمانی، بازگرداندن فرد بیمار به روند عادی زندگی خود است.
فیزیوتراپی کرونا بر اساس چارچوب بین الملل بوده و هدف اصلی بکارگیری این شیوهی درمانی، بازگرداندن فرد بیمار به روند عادی زندگی خود است.
تاثیرات و مزایای انجام فیزیوتراپی کرونا
بکارگیری روش درمانی فیزیوتراپی در ایام کرونا جهت درمان بیمارانی که مشکلات و بیماریهای تنفسی دارند، در چندین بخش مختلف انجام میشود؛ فیزیوتراپی نفسی، پاکسازی ترشحات موجود در راههای تنفسی این افراد و همچنین انجام تمرینات قفسه سینه برای تکمیل روند بهبود این بیماران. بطور کلی فواید فیزیوتراپی کرونا را میتوان در موارد زیر خلاصه کرد:
- بهبود مشکلات تنفسی بیمارانی که بیماریهای تنفسی زمینهای دارند.
- رفع و درمان عوامل و عارصههایی که باعث انسداد راههای تنفسی میشوند.
- شناسایی عواملی که باعث میشوند راههای تنفس افراد بیمار مسدود شود و رفع و درمان این مشکلات با استفاده از تمرینات تنفسی مناسب.
- کمک به بهبود یافتن شیوهی تنفس.
- رفع و درمان تمامی مشکلات تنفسی.
فیزیوتراپی بیماران مبتلا به کرونا مزایای زیادی را به همراه دارد.
بررسی رابطهی بین بیماری کرونا و فیزیوتراپی تنفسی
وقتی یک فرد به کرونا مبتلا میشود ریه و دستگاه تنفسی او به حدی عفونت میکند که عملکرد آنها به نوعی مختل خواهد شد. فیزیوتراپی تنفسی که برای احیای بیماران انجام میشود، شامل چند مرحله است؛ انجام تمرینات تنفسی، سرفه زدن به صورت عمدی و تخلیهی وضعیتی که باعث میشود عفونتها و ترشحات ریه دفع شود، اعمالی است که پس از ابتلای افراد به کرونا برای احیا بدن آنها لازم است انجام شود.
خدماتی که برای فیزیوتراپی انجام میشود، شامل برنامههایی مختلف است. این خدمات، در بر گیرندهی فیزیوتراپی در منزل و همچنین فیزیوتراپی به شکل حضوری است که در یکی از مراکز معتبر درمانی یعنی مرکز توانبخشی ایرانیان انجام میشود.
در رابطه با فیزیوتراپی کرونا باید گفت که در صورتی که میزان اکسیژنی که فرد بیمار جذب میکند از ۸۰ درصد کمتر باشد، لازم است اقداماتی که برای احیا و توانبخشی در منزل انجام میشود قطع شود و بعد از عبور از این مرحله، این اقدامات و تمرینات احیا دوباره از سر گرفته شود.
شرایط ممنوعیت انجام فیزیوتراپی تنفسی
فیزیوتراپی تنفسی بیمار کرونایی در بعضی از شرایط امکانپذیر نیست. فیزیوتراپیستها با انجام اقدامات لازم همچون ارزیابی و معاینهی افراد، مشاورهدهی دربارهی وضعیت بدنی به آنها و در نهایت آموزش نکات و قواعدی که برای درمان لازم است مد نظر قرار گیرند، موارد لازم برای پیشرفت هر چه بیشتر رویهی درمان بیماری را انجام میدهند.
در بعضی از موارد و به علت شرایط بدنی خاص بعضی از بیماران، انجام فیزیوتراپی کرونا توصیه نمیشود و فیزیوتراپیست باید توانایی تشخیص چنین شرایطی را داشته و مشاورههای لازم را به فرد بیمار بدهد. از جمله شرایطی که از انجام فیزیوتراپی کرونا جلوگیری میکند، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- مشاهدهی خون در خلطهای حاصل از تنفس.
- داشتن بیماریهای تنفسی زمینهای همچون افیوژن ریوی، پنوموتوراکس و… .
- عدم وجود ثبات در نحوهی فعالیت قلب و ریه و وجود مشکلاتی همچون نوسانات فشار خون، آریتمی قلبی، انفارکتوس قلبی و… .
- وجود آسیب دیدگی و شکستگی در قسمتهایی از بدن همچون ستون فقرات، دندهها و همچنین قفسهی سینه.
• در صورتی که بیمار جراحی مغز انجام داده باشد، انجام فیزیوتراپی کرونا اصلا توصیه نمیشود؛ این اقدام باعث بالا رفتن میزان فشار جمجمه خواهد شد.